top of page

Είναι ένα πάρα πολύ ωραίο ιστορικό μυθιστόρημα... Η Λογοτεχνική Ιστοσελίδα ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΛΟΓΩ ΤΕΧΝΩΝ

Προσωπική άποψη: Βίκυ Ζηλιασκοπούλου

Είναι ένα πάρα πολύ ωραίο ιστορικό μυθιστόρημα που αφορά τον τρόπο ζωής των αρχαίων Ελλήνων περίπου τον 6ο αιώνα πΧ.

«Χωρίς άντρα όμως, αφού την επομένη του γάμου μας, ο Χάρμης έφυγε για τον πόλεμο ενάντια στις άλλος λεσβιακές πόλεις. Οι άνδρες όλο και σε κάποιον πόλεμο τρέχουν. Γιατί, για ποιον λόγο, μόνον αυτοί ξέρουν. Όταν ρωτώ, μου λένε ότι δεν είναι αυτά για τα αυτιά μιας γυναίκας. ‘Είναι όμως μέρος της μοίρας της’, λέει η μητέρα μου, ‘αφού εμείς ζούμε στη μοναξιά, με τον φόβο στην καρδιά μήπως μας έρθουν μαύρα μαντάτα’. Όχι πως με νοιάζει για τη μοναξιά. Πάντα μόνη μου ήμουν, ακόμη και στο πατρικό μου.»

Η Φοίβη είναι μια νεαρή της αριστοκρατίας της εποχής που κατοικεί στη Μυτιλήνη, όμως είναι ανήσυχο πνεύμα και δεν θέλει να υποταχθεί στις συνήθειες της εποχής. Ονειρεύεται να ταξιδέψει και να γνωρίσει νέους τόπους και νέους τρόπους ζωής αντί να μείνει κλεισμένη στο σπίτι της όπως συνηθιζόταν για τις γυναίκες της εποχής, να κανονίζει «τα του οίκου της». Τα καταφέρνει. Οι καταστάσεις φέρνουν τη ζωή έτσι ώστε να αναγκαστεί να ασχοληθεί με δουλειές πιο ενδιαφέρουσες από τις οικιακές, να γίνει πλοιοκτήτρια, να μπορέσει να ταξιδέψει σε πολλά μεγάλα λιμάνια της εποχής και να δει από κοντά πώς ζουν οι σύγχρονοι της σε άλλες περιοχές. Επίσης, γνωρίζει τον έρωτα, την πίκρα της απόρριψης και τη χαρά της αγάπης.

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΣΑΠΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ, ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΛΟΥΤΟΥ, ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΩΝ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ Η ΖΩΗ, ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΘΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΣΣΑΣ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΖΗΣΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ, ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ, ΘΑ ΕΜΠΟΡΕΥΘΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ. ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ. ΙΣΩΣ, ΣΑΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ. Η, ΣΑΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ.

«Ήταν θαυμασμός αυτό στο βλέμμα του; Δεν πρόφτασα να καταλάβω. Κατέβασε τα μάτια στα χέρια του. Σηκώθηκα. Αμέσως έκανε στην άκρη να περάσω. Με συνόδεψε μέχρι τον δρόμο της πόλης και με χαιρέτησε με μια κλίση της κεφαλής. Ξέκλεψα μια ματιά πίσω μου και είδα ότι είχε σταθεί και με κοιτούσε που ανέβαινα. Η Αντιόπη μ’ ακολουθούσε σιωπηλή. Είχα κληρονομήσει ένα πολεμικό πλοίο, όμως εγώ δεν ήθελα τον πόλεμο. Το πλοίο μου θα δούλευε για την ειρήνη.»

Το βιβλίο είναι εξαιρετικό. Είναι μια θαυμάσια μεταφορά στην αρχαία Ελλάδα, στον τρόπο ζωής των ναυτικών, στη διαφορά της καθημερινότητας των γυναικών και των αντρών. Περιγράφει όμορφα τα θρησκευτικά ήθη και κάποιες μεγάλες γιορτές, άλλα έχει και πολλά στοιχεία που αφορούν την καθημερινότητα, τις ενδυμασίες και τη διατροφή. Επίσης, η εποχή που διάλεξε να τοποθετήσει την ηρωίδα της η συγγραφέας είναι μια περίοδος που ζούσαν πολύ γνωστά πρόσωπα σε όλους τους τομείς- στις τέχνες, την πολιτική, τη φιλοσοφία, την αστρολογία και πολλούς από αυτούς συναντά και η Φοίβη στα ταξίδια της.

Σε φωνάζω Γογγύλα Φανερώσου πάλι κοντά μου Το χιτώνα τον άσπρο σαν το γάλα όταν φοράς, νά ‘ξερες τους πόθους που σε τριγυρίζουν όμορφη, και πώς χαίρομαι που δεν είμαι εγώ, μα η ίδια η Αφροδίτη που σε μαλώνει.

(Στίχοι Σαπφούς, μετάφραση Οδ. Ελύτη)

«Λίγες μέρες μετά πήγαμε πάλι στης Σαπφούς. Με χαροποιούσε η ιδέα να βρεθώ πάλι σ’ αυτόν τον μουσικό κήπο και ν’ απολαύσω, για άλλη μια φορά, τη λύρα της και τους χορούς των κοριτσιών. Η Θεοφίλα, σ’ όλη τη διαδρομή φλυαρούσε χαρούμενα, όπως το συνήθιζε. κι εγώ, όπως συνήθιζα, δεν την πρόσεχα. Κάποια στιγμή αισθάνθηκα τον αγκώνα της Αντιόπης στο πλευρό μου.

Δεν ακούς τι λέει; Έχει κανονίσει συνάντηση η ξεμυαλισμένη. Θα εξευτελιστούμε:»

Η συγγραφέας μέσα από ένα ερωτικό και κοινωνικό μυθιστόρημα παρουσιάζει την εκπληκτική εποχή που έζησαν οι μεγάλοι μας λυρικοί, Σαπφώ και Αλκαίος, μια εποχή μεγάλης άνθησης του πολιτισμού στο ΒΑ Αιγαίο. Ξεκίνησε, λοιπόν την έρευνά της αναζητώντας επιγραφές για την εποχή αυτή (ως γλωσσολόγος), αλλά τελικά βρήκε έναν πλούτο άλλων στοιχείων που την οδήγησαν στην συγγραφή αυτού του ιστορικού μυθιστορήματος με στόχο να καλύψει ένα κενό στην βιβλιογραφία, αλλά και να προσφέρει μια ευχάριστη ματιά στην ιστορία του τόπου μας. Η έρευνά της (εξαιρετικά δύσκολη αφού υπάρχουν ελάχιστα ανασκαφικά ευρήματα) κράτησε 4 χρόνια και έψαξε αρχαιολογικά αρχεία (ελληνικά, γαλλικά κ.α.) μίλησε με τους βασικούς ανασκαφείς της περιοχής (Έλληνες, Καναδούς, Γερμανούς, Τούρκους) και περιόδεψε στους αιολικούς και ιωνικούς αρχαιολογικούς χώρους των μικρασιατικών παραλίων. Πάνω από όλα όμως είναι μια περιπετειώδης περιπλάνηση σε αναζήτηση της αυτογνωσίας. Το ταξίδι της ψυχής σε αναζήτηση του συντρόφου της.

Εκτός από την ξενάγηση στην αρχαία Ελλάδα, παρακολουθούμε ταυτόχρονα την προσωπική ιστορία της Φοίβης, τον γάμο κατ’ εντολή των γονιών της σύμφωνα με τις συνήθειες της εποχής, τον έρωτα, την εσωτερική μάχη όταν καλείται να επιλέξει ανάμεσα στον τρόπο που θέλει η ίδια να ζήσει και στην δημιουργία οικογένειας.Αγαπάει και πονά, πληγώνεται, καταρρέει και ξανασηκώνεται στα πόδια της και συνεχίζει τη ζωή της.

Και στους δύο τομείς (το ιστορικό και το κοινωνικό του μέρος) το μυθιστόρημα με κάλυψε πλήρως. Δεν μου άφησε κενά και απορίες, η περιγραφή των βασικών χαρακτήρων είναι εξαιρετική, συμπάθησα όλους. Η γραφή είναι απλή, με όμορφη ροή και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μου από την πρώτη μέχρι την τελευταία γραμμή.

Περίληψη: Νέα κι όμορφη αριστοκράτισσα της Μυτιλήνης στην εποχή της Σαπφούς, η Φοίβη έχει ό, τι επιθυμεί. Όμως σύντομα θα χρειαστεί να παλέψει για όλα όσα έχει· με την κοινωνία, για τον σεβασμό και την περιουσία της· με τη θάλασσα, για την επιβίωση και την ευημερία. Τη μεγαλύτερη, όμως, μάχη θα τη δώσει με τον έρωτα που θα τη χτυπήσει σαν τρικυμία και θα την αφήσει ναυάγιο. Αλλά η θάλασσα, που της τα πήρε όλα, θα τη σπρώξει πάλι στην επιφάνεια και θα τη φέρει στο απάνεμο λιμάνι του ενός, μοναδικού έρωτα. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα περιπλάνησης στο Αιγαίο σ’ έναν αγώνα ωριμότητας. Η περιπέτεια της ψυχής στην αναζήτηση του συντρόφου της.

Στοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: Η βασίλισσα του Αιγαίου

Συγγραφέας: Κατραμάδου Συμώνη

Εκδόσεις: Ωκεανίδα

Σελίδες: 480

Έτος έκδοσης: 2018

ISBN: 9789604108206

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page