top of page

Μια ενδιαφέρουσα ιστορία... Η ενημερωτική ιστοσελίδα Beasty press για την ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑIΟΥ

Από Άννα Δραγάτση - Φεβρουάριος 3, 2019

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα το ιστορικό μυθιστόρημα της Συμώνης Κατραμάδου με τίτλο «Η βασίλισσα του αιγαίου, το ταξίδι της Αταλάντας». Κεντρική ηρωίδα της ιστορίας είναι η Φοίβη, η οποία ζει στην Μυτιλήνη την εποχή που η πόλη της ήταν μία από τις έξι πόλεις-κράτη της Λέσβου.

Ο αναγνώστης παρακολουθεί την ηρωίδα να προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ξαφνική χηρεία της σε νεαρή ηλικία καθώς ο σύζυγός της χάθηκε στη θάλασσα, όταν το πλοίο του επέστρεφε στη Μυτιλήνη. Κάτι που την ανάγκασε να διαχειριστεί μία τεράστια περιουσία. Έτσι αποφασίζει να μετατρέψει το σχεδόν κατεστραμμένο πλοίο «Αταλάντα» από πολεμικό σε εμπορικό. Μία απόφαση που δεν συμφωνούσε με τις αντιλήψεις της εποχής και το κοινωνικό σύνολο. Παρόλα αυτά εκείνη μάχεται με όπλο την ευφυία της, την θέληση της να πέτυχει τους στόχους της και την στήριξη του πατέρα της. Εκτός από την επαγγελματική της δραστηριότητα η Φοίβη καλείται να πάρει αποφάσεις και για την ερωτική ζωή της, αν θα ξαναπαντρευτεί, με κυρίαρχη τη κοινωνική διάκριση μεταξύ των παντρεμένων και των ανύπαντρων γυναικών.

Μέσα από τις δυσκολίες και τους σκληρούς αγώνες της ηρωίδας να κατακτήσει την ελευθερία της, εκείνη ωριμάζει κάτι που φαίνεται κλιμακωτά στις σκέψεις, τα διλήμματα και τις απόψεις της, κάτι που ενισχύει η χρήση πρώτου ενικού προσώπου στην αφήγηση. Παράλληλα εμφανής γίνεται η αντίθεση μεταξύ των δικαιωμάτων μιας γυναίκας που ζούσε στο Αιγαίο και μιας γυναίκας από την Αθήνα. Η γυναίκα του Αιγαίου είχε πρόσβαση στην μόρφωση και στον δημόσιο βίο.

Εν κατακλείδι, το παρόν βιβλίο αποτελεί μία ενδιαφέρουσα ιστορία που σκοπό έχει να φωτίσει άγνωστες λεπτομέρειες του τρόπου ζωής του 6ου -7ου αιώνα π. Χ. στην Μυτιλήνη. Οι παραστατικές και ζωντανές περιγραφές μας παρουσιάζουν την ομορφιά της φύσης και των ελληνικών τοπίων.

«Όχι μόνο δεν κυκλοφορούσαν οι γυναίκες τους στην πόλη, αλλά μια γυναίκα δεν μπορούσε καν να διαπραγματευτεί μαζί του! Οι έμποροι που προσεγγίσαμε για να πουλήσουμε τα εμπορεύματα μας, με κοιτούσαν ξεδιάντροπα, αλλά απαντούσαν στον Ελλάνικο και διαπραγματεύονταν μαζί του.»https://www.beasty-press.com/h-vasilissa-tou-aigaiou/

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page